ОСМАРСКИ СКАЛНИ МАНАСТИРИ

 

Осмарските манастири се намират на около 3 км северно от село Осмар, на стръмен скалист склон в Осмарския боаз на Шуменското плато. 

Скалните манастири представляват забележителни паметници, свързани с религиозния, културния и просветния живот от времето на Второто Българско царство. Предполага се, че са изградени в периода XII – XIV в., по време на разпространението на исихасткото учение.

В тях са намирали подслон монаси отшелници. Най-големият и най-запазен от манастирите е Костадиновият. Издълбан е на височина около 8 – 10 метра в отвесна скала. Изградено е подобие на стълба от клони за достъп до него. Състои се от две отделения. Източното представлява църква с олтар, около който има следи от стенописи. Западното е с неправилна форма и има множество ниши и изсечени в скалата прагове.

На върха на скалата на Костадиновия манастир се намира интересно скално образувание, наречено Окото или Халката. Недалеч от Костадиновия манастир са разположени още две скални обители.

Едната от тях е известна като Диреклията заради колоната при входа й. Издигната е на 10 метра от земята и е непристъпна без подходяща екипировка.

Към другите албуми